Σε τι βοηθά η ψυχαγωγία;

Όπως έχουμε πει και σε προηγούμενα άρθρα, το μυστικό της ευτυχίας είναι η μεσότητα και η τήρηση του μέτρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι για να είσαι υγιής και ισορροπημένος ψυχικά, θα πρέπει τη μισή μέρα να έχεις ως παράδειγμα την εργασία του μυρμηγκιού και την άλλη μισή, το τραγούδι του τζίτζικα. Πιο συγκεκριμένα, το παρόν άρθρο είναι αφιερωμένο στην αξία της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, ως μέσο απαλλαγής από την ρουτίνα. Εξάλλου, όπως η δουλειά και οι λοιπές ασχολίες αποτελούν ρουτίνα, γιατί να μην αποτελεί και η ψυχαγωγία;

Η βαθιά σκέψη προϋποθέτει τόλμη και αντοχή υψηλής ποιότητας, γιατί στην ουσία είναι μια οδυνηρή περισυλλογή με τελικό στόχο την ανθρώπινη μοίρα. Γι’ αυτό και το μεγάλο πλήθος των ανθρώπων, όταν δεν εργάζεται, διασκεδάζει, που σημαίνει: διασκορπίζει, αποσπά, αποτρέπει, αφαιρεί τη σκέψη του από το αιχμηρό αντικείμενο που το πληγώνει. Πραγματικά, όποια μορφή διασκέδασης και αν επιλέξεις, είναι σχεδόν βέβαιο πως αυτή θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις τις χαμένες σου δυνάμεις, να επιστρέψεις δριμύτερος στις δραστηριότητές σου. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες που επιλέγουμε στον ελεύθερο μας χρόνο, αυξάνουν τη διάρκεια ζωής, αλλά και την κάνουν λιγότερη αγχωτική και επιβλαβή για την υγεία. Φυσικά, όταν μιλάμε για διασκέδαση, δεν αναφερόμαστε μόνο στις διακοπές, ή τις εξόδους. Μιας μορφής διασκέδαση είναι και μια όμορφη συζήτηση με την οικογένειά μας, ή μια βραδιά με επιτραπέζια στο σπίτι ενός φίλου, μία χαλαρωτική βόλτα στη θάλασσα, ακόμη και ένα αστείο που θα πει κάποιος και θα μας κάνει να γελάσουμε.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η καθημερινότητα δεν είναι μόνο άγχος, θυσίες, αυτοθυσίες, τρέξιμο. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής τα περιλαμβάνει όλα. Η δε διασκέδαση και οι εκάστοτε μορφές ψυχαγωγίας, μας βοηθούν να διαχειριζόμαστε καλύτερα το στρες και τις δυσκολίες στη ζωή, ενώ προλαμβάνουν τη γήρανση. Αξίζει μέσα στην ημέρα, λίγος χρόνος για τον εαυτό μας, ή χρόνος αφιερωμένος στους άλλους, με τρόπο που θα βοηθήσει και μας. Ένα ποτήρι κρασί, μία ζεστή συντροφιά, λίγη σοκολάτα, η ανάγνωση του αγαπημένου μας βιβλίου, μία παράσταση, ακόμη και η πλήρης αδράνεια και ο ύπνος, βοηθούν τον καθένα με το δικό του τρόπο, στην προσωπική χαλάρωση του καθενός.

Φυσικά, μιλάμε για ‘’γνήσιες’’ μορφές ψυχαγωγίας, οι οποίες προβάλλονται ως ανάγκη, περισσότερο από ποτέ. Είναι αναγκαίο να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις εξοντωτικές δραστηριότητες της καθημερινότητας από τη μία και την ανία όταν έχουμε ελεύθερο χρόνο και δεν έχουμε πως να τον αξιοποιήσουμε σωστά, ώστε να αποδράσουμε με τρόπο ωφέλιμο από την αγχωτική ρουτίνα. Η ευθύνη για το τι θα επιλέξουμε βαραίνει εμάς τους ίδιους και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το τι πραγματικά θέλουμε από τη ζωή μας. Κλείνοντας, καλό θα ήταν να έχουμε κατά νου ότι η ψυχαγωγία δεν αποτελεί φυγή από την πραγματικότητα, ούτε τη χρησιμοποιούμε για να ξεχάσουμε προσωρινά  κάτι που μας πλήγωσε. Αυτή η σκέψη συνήθως μας οδηγεί σε όχι και τόσο ωφέλιμες μορφές διασκέδασης. Θα πρέπει οι δραστηριότητες αυτές πρωτίστως να τέρπουν, να χαλαρώνουν και τέλος να βοηθούν στην απαλλαγή από αρνητικά συναισθήματα.

Από Μιστιλόγλου Σπυριδούλα

Leave a Comment